A hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon, az Egyesült Államokban
egy főre vetítve átlagosan heti 2,5 darab fogy, ami évente csaknem 50 milliárd darabot
jelent. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében,
hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a
házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a
zsemléről és a további hozzávalókról sem. A Gorenje összegyűjtötte, miben rejlik a
tökéletes házi hamburger titka, hogy felejthetetlenné tegyük a nyári grillezéseket!
A hamburger eredete a Római Birodalomig vezethető vissza, ugyanis már akkor is létezett a
hamburger steakhez hasonló étel. Bár általában leginkább Amerikához kötjük, valójában
Németországból – ahogy neve is mutatja – Hamburgból származik. A 19. századi
kivándorlási hullámmal került a tengerentúlra, és többek között a gyorsétteremláncoknak
köszönhetően vált népszerűvé, annyira, hogy május 28-án a világnapját is ünnepeljük. Ma
már számos fajtáját fogyasztjuk: nemcsak klasszikusan marhahússal, hanem csirke- vagy
akár pulykahússal is készülhet, sőt még a húsmentes verzióból is találunk bőven az éttermek
kínálatában. Változatos feltétekkel sosem lesz unalmas étel, hiszen az alapkoncepció szinte
bármilyen ízvilágban működik. Mint a legtöbb fogásra, a hamburgerre is érvényes, hogy
frissen, otthon készítve az igazi, ezért összegyűjtöttük a házi hamburger 5 titkát, hogy szuper
csemegével kényeztethessük magunkat vagy vendégeinket.
Megfelelő darálás, tökéletes zsírtartalom
Bár már a vegák és vegánok számára ideális húsmentes variációk is hódítanak a
gasztronómiában, a legtöbben a klasszikus marhahúspogácsára esküsznek, ha
hamburgerről van szó. A tökéletes húspogácsához tilos előre ledarált húst venni, minél
frissebben daráljuk, annál jobb lesz ugyanis a végeredmény. Érdemes otthon saját
húsdarálóval végezni a folyamatot, hiszen így pontosan tudni fogjuk, mi kerül a tányérunkra.
Az is segítség lehet, ha olyan készülékkel dolgozunk, amiben hátramenet-kapcsoló is van,
ez ugyanis segít elakadás esetén, továbbá valódi időmegtakarítást jelent, ha sok
kötőszövetet tartalmazó húst próbálunk ledarálni. Nagyon fontos a hús minősége és a
zsírtartalma is: az ideális arány körülbelül 20 százalék.
Ne dolgozzuk túl!
Az igazi hamburger-húspogácsa törődést igényel, a legtöbbet pedig azzal teszünk érte, ha
nem gyúrjuk órákig, minél inkább dolgozunk ugyanis a hús formázásán, annál nagyobb
eséllyel kapunk rágós, gumis állagot. Egy kis só és bors kerülhet a felszínére, de komolyabb
fűszerezés sem szükséges, hiszen ez majd a további hozzávalók feladata lesz. A darálás
mellett a legfontosabb szerepe a sütésnek van: az ideális, szaftos állagért a húspogácsát
forró serpenyőben vagy grillen oldalanként egy percig süssük, de érdemes figyelni a hús
fajtájára és vastagságára, ezek ugyanis befolyásolhatják az időtartamot. Ha már itt a nyár,
érdemes kihasználni a lehetőséget, és ha van teraszunk vagy kertünk, a szabadban
elkészíteni a legjobb recepteket, hiszen mi sem hangulatosabb, mint egy közös grillezés a
barátokkal vagy a családdal.
Amikor a külső is számít
Az aranybarna, kívül ropogós, de belül mégis puha zsemle a hamburger kulcsösszetevője. A
friss házi buci minden pékség kínálatát übereli, ráadásul egészségesebb, teljeskiőrlésű,
laktóz- és gluténmentes, akár vegán változatot is könnyebben és olcsóbban készíthetünk
otthon. Akármelyik verziót is választjuk, fogyasztás előtt érdemes serpenyőben, kevés vajon
megpirítani a zsemle belső oldalait, aztán pakolhatjuk bele a lényeget!
Kísérletezzünk zöldségekkel!
A marhaburgert finomabbá és egyben egészségesebbé is tehetjük, ha zöldségekkel
turbózzuk fel: nyáron szezonális grillezett zöldségekkel, télen savanyúsággal,
hagymalekvárral operálhatunk. A húsimádóknak biztosan nehéz elképzelni egy hamburgert
hús nélkül, de a vegetáriánusok és vegánok nagy örömére már számos alternatívát
kóstolhatunk a vendéglátóhelyeken is, otthon pedig csak a képzelet szabhat határt a vega
burgervariációknak! Örök kedvenc a grillezett sajtos hamburger, de hódítanak a
zöldségpogácsák is, melyek csicseriborsó, bab, lencse, édesburgonya alappal további
zöldségekkel vagy tofuval és szejtánnal is isteniek.
A tökéletes hamburgerszósz
Ahány ház, annyi hamburgerszósz, de a változatos receptek azért a legfontosabb
alapanyagokban egyeznek: majonéz (lehetőleg házi), paradicsomszósz (akár ketchup, akár
püré), ecet vagy citromlé, só és bors. A hagyományos szósz csemegeuborkával készül, de
kerülhet bele mustár, pirospaprika, fokhagyma, worchester szósz és barnacukor is. A
hamburger akkor jó, ha a szósz ízesíti és szaftossá teszi, de nem áztatja el a zsemlét és
nem dominál túlzottan ízben sem.