Szerelem volt első látásra. Kis színes félgömböcskék, melyek édesek, ropogósak és nem olyan hatalmasok, hogy azt higgyem százezer kalóriát fogyasztottam, ha befalok hármat. Pedig valószínűleg igen… De neki ezt is megbocsátom, mert szép. Ő a macaron. Svájcban mutattak be minket egymásnak a Sprüngli cukrászdában, ahol nagyon büszkék erre a különleges apró süteményre. Bár eredetileg nem svájci süteményről van szó. A macaron sikertörténete már a tizennyolcadik században elkezdődött, amikor a legenda szerint két francia apáca kitalálta, hogy apró sütik sütésével élik túl a francia forradalmat. Ők voltak a Macaron nővérek. Innen indult a macaron hódító útjára. Bár vannak más elméletek is. A lényeg, hogy a habcsók metamorphosisa igen jól sikerült.
Már én is régóta megszeretném sütni, de még nem mertem hozzáfogni, mert annyira bonyolult recepteket találtam. Már azon is elgondolkodtam, hogy beiratkozok egy macaron készítő tanfolyamra, amikor egy kedves cukrász barátnőm elárult egy egyszerűbb receptet.
Macaron hozzávalók:
12,5 dkg tojásfehérje (ez kb 4 db)
12,5 dkg mandula
25 dkg porcukor
0,75 dl kristálycukor = 7,5 – 8dkg kristálycukor
1 ek kakaó
különböző színű ételfestékek
Csokoládé krém (ganache)
15 dkg étcsokoládé
3,5 dkg vaj
1 dl tejszín
A ganache hozzávalókat összeolvasztjuk (csoki, vaj), krémmé keverjük és behűtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.
A mandulát a robotgéppel megdaráljuk, hozzáforgatjuk a porcukrot és félretesszük.
A tojásfehérjéket habbá verjük, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a és belecsöpögtetjük az ételfestéket is.
Itt már látjuk a színt, amit választottunk. Ha még halvány, akkor tehetünk pár cseppet még.
A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk.
Nyomózsákba töltjük a masszát óvatosan és sütőpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomkunk. Már kapható szilikon macaron forma tepsik is.
30 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Miután a sütőből kivesszük, tíz percig hűlni hagyjuk, majd éles késsel óvatosan kipöccintjük a helyéről.
A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá.
Csak annyit töltsünk meg, amennyit megeszünk, a többi lezárt üvegben sokáig eláll.
Ha megsütötted, küldj egy fotót róla. 🙂