Igazán különleges karácsonyi meglepetéssel készültünk. Néhány fantasztikus gasztroblogger közreműködésével igazi (g)asztrológiai lakomákat varázsolunk a csillagjegyek asztalára.
Köszönet a részvételért ábécé sorrendben: Bonbon Mánia, Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet, Levin módra, Szellem a fazékban, Szemirámisz függőkertje, Zamat és illat
KOS
Ha a hétköznapok során nem is jut időd a főzőcskézésre, karácsonykor azért még te is a tűzhely mögé állsz. Bár a bonyolult ünnepi receptek helyett a gyorsan, könnyen készíthető, kevésbé pepecselős fogásokat preferálod. Az is előfordul, hogy nem tervezel előre, hanem a megvásárolt alapanyagokból rögtönzöl valami fenségeset.
Fűszerek közül illenek hozzád a pikáns, intenzív ízek, mint a chili, a fokhagyma, a fekete bors, a koriander és a menta.
Az ünnepi asztal díszítésénél használj vöröset és rengeteg mécsest, gyertyát.
Előétel: Sültpaprika krémleves
http://ildinyo.blogspot.hu/2010/08/napfenyes-menu-sultpaprika-kremleves.html
Főétel: Ropogósra sütött keszeg
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2011/05/tyuderopogosra-sutott-keszeg.html
Desszert: After eigth csokitorta
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2012/02/after-eight-brutalcsokitorta.html
BIKA
Szereted a vendégeidet bőséges választékkal, gazdagon megrakott ünnepi asztallal fogadni. Nálad biztosan senki sem távozik éhesen. Elsősorban a laktató ételeket, a sokféle süteményt kedveled, és nem feledkezel meg a finom, illatos-fűszeres forralt borról sem! Vannak régóta őrzött hagyományos receptjeid, amit minden évben elkészítesz.
Fűszerek közül azok illenek hozzád, amik jól kiemelik az ízeket, mint például a fahéj, a tárkony és a bazsalikom.
Az ünnepi asztal díszítésénél használj barna és óarany színeket, illetve mézeskalácsot.
Előétel: Ököruszály leves
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/10/okoruszaly-leves.html
Főétel: Rácponty
http://szellemafazekban.blogspot.hu/2010/06/racponty.html
Desszert: Mézeskalács
http://szemiramisz.blogspot.hu/2013/11/mezeskalacs.html
IKREK
Mivel szívesen olvasol újságot, a karácsonyi recepteket is onnan gyűjtöd össze vagy akár az Internetről – gasztroblogokról. Kedveled a változatosságot, a sokféleséget, és ez a karácsonyi menüdön is meglátszik. Inkább sok apró, könnyű harapnivalót, falatkákat készítesz, mint egy nagy fazék nehéz, zsíros, tradicionális ételt.
Fűszerek közül válaszd az apró szemű, illatos fűszereket, mint az ánizs, a köménymag, a kakukkfű vagy a majoránna.
Az ünnepi asztal díszítésénél használj narancssárga színeket és hópehely-mintákat.
Előétel: Skagenröra, „öreg ember kenyéren”
http://levinmodra.blogspot.hu/2013/04/oreg-ember-ul-kenyeren-skagenrora.html
Főétel: Balzsamos sült csirkemell, lilahagymalekvárral, sült sütőtökpürével és héjában sült burgonyával
http://ildinyo.blogspot.hu/2011/01/egy-gyors-ebed-balzsamos-sult.html
Desszert: Karácsonyi trüffel
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/12/karacsonyi-truffel.html
RÁK
A karácsony számodra elsősorban a családról, az együtt töltött időről szól. Szeretnéd, ha az ünnep olyan lenne, mint egy mesekönyvben, hatalmas karácsonyfa, finom illatok, meghitt hangulat. Fontosak számodra a hagyományok, édesanyádtól, nagymamádtól örökölt receptek, de idén karácsonykor kipróbálhatsz valami igazán újat.
Fűszerek közül illenek hozzád a lágyabb ízek, mint a kapor, a zsálya vagy fekete bors helyett a borsikafű.
Az ünnepi asztal díszítésénél használj pasztell színeket, ezüstöt és gyöngyöket.
Előétel: Narancsos sárgarépa-krémleves
http://ildinyo.blogspot.hu/2012/11/narancsos-sargarepa-kremleves.html
Főétel: Spenótos lazacfilé leveles tésztában
http://ildinyo.blogspot.hu/2009/12/spentos-lazacfile-levelestesztaban.html
Desszert: Citromos pite mákos habbal
http://zamatesillat.blogspot.hu/2011/12/citromos-pite-makos-habbal-karacsonyra.html