Már többször jártam Bíró Botond Boldizsár Parfümséf Béterv lakáséttermében. Mindig lenyűgöz az autentikus séf szakmai alázata és az ételek iránti elfogultsága. Élvezetesen meséli el, miközben szemmel alig látható gyorsasággal aprítja a zöldségeket, hogyan tanulta ki a szakmát Franciaországban és más európai országok legjobb éttermeinek konyháján. Több gasztro filmet is lehetne írni kalandjaiból, aminek az volt a célja, hogy itthon kamatoztassa a megszerzett tudást, a saját éttermében. Örültem a hírnek, hogy ősszel folytatódnak a főzőkurzusok. Legszívesebben mindre elmennék, mert most minden alkalom egy igazi gasztronómiai utazás lesz.
Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf főzőiskolájában már a harmadik szezont kezdődik. Akik részt vettek Smart Cooking School kurzusain tudják, hogy mindig remek a hangulat, fantasztikus étkek készülnek, a parfümséf receptjei pedig kitűnőek.
„Öröm, hogy folytatódik a Béterv Smart Cooking School. Az őszi szezonban arra gondoltuk, hogy minden alkalommal kalandozzunk, utazzunk egy kicsit. Az adott hely konyhájában használt fűszerek illatának segítségével bármikor fel tudom idézni az utazásaimmal kapcsolatos emlékeimet, az ország hangulatát, az emberek kisugárzását. ” – mesél az őszi kurzusokról Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf. “Ezért is döntöttünk úgy, hogy minden egyes kurzust egy-egy tájegység köré szervezünk. Toscana, Marokkó, Baszkföld, a varázslatos keleti kultúra, ezek mind-mind terítékre kerülnek. Miközben továbbra is fókuszban lesz az, hogyan lehet ezeket az ételeket okosan, okos konyhai eszközöket használva elkészíteni.”
MITŐL OKOS EGY KONYHA?
„A főzőiskolában a Zepter edényeiben főzünk, a résztvevők sokszor megdöbbennek azon, mennyire takarékos a használatuk. Az akkutermikus kialakítás miatt az ételek sokszor a háttérben készülnek és az áramfogyasztás is kisebb.” – magyarázza az okos konyha okos eszközeinek tulajdonságait Bíró Botond Boldizsár. “Lassan egy éve használom az edényeket és tulajdonképpen szinte mindenre kiválóan használhatók. A leves gyakorlatilag háttérben, minimális energiával is elkészül, még úgyis, hogy én sokáig készítem, hogy összeérjenek az ízek. Sütni is remekül lehet bennük, nem ragad le és puha omlós lesz az étel. Köreteknél a párolás pazar, hiszen nem érintkezik vízzel az alapanyag.”
A Béterv Smart Cooking School legújabb témái és időpontjai:
Szeptember 7. – Toscana
előétel: Csirkemájas crostini – balzsamecetes lilahagymával
leves: Parmezánkrémleves – kéksajtos tortellinivel
főétel: Brokkolis sertésszúzérme – szárítottparadicsomos rizottóval
Szeptember 27. – Keleti kalandok
előétel: Tavaszitekercs citromos chiliszósszal
leves: Kókusztejes vöröscurry leves csirkével
főétel: Falafel – humusszal és tortillával és joghurtos uborkával
Október 18. – Baszkföld csodái
előétel: Gombás pintxos kecskesajttal
leves: Baszk zöldségleves chorizóval és babbal
főétel: Szardínia mediterrán szósszal és sültpaprikás cous-cous
November 8. – Marokkó aranya
előétel: Chermoula füstölt lazaccal és ananász salsa-val
leves: Harirra leves csicseriborsóval
főétel: Bárányborda aszaltgyümölcsös basmati rizzsel és marokkói répasalátával
November 29. – Ünnepekre hangolva
előétel: Souse-videolt narancsos kacsamellel
leves: Korhely leves húsgombóccal
főétel: Temgeri süllő gyömbéres sütőtök pürével