A nyár a felfedezés és kísérletezés időszaka, amikor élményekkel gazdagodunk. Az izgalmas tetteket pedig nagy tervek előzik meg, amihez otthon is jár a pezsgés vagy épp az elmélyülés. A hamisítatlan kávéházi élményhez azonban a minőségi kávé csak az első lépés. Borsos Dávid, a Starbucks kávémestere felfedi, hogy milyen praktikákkal készíthetünk tökéletes feketét otthonunkban, akár a kávézólánc limitált kiadású szemes kávéiból.
Legyen szó egy örök klasszikusról vagy egy korlátozott ideig kapható különlegességről, a tökéletes kávé elkészítéséhez a szemes fekete tárolása, őrlése és főzése épp olyan kardinális pont, mint az ízesítés. Nem kell azonban baristának lenni, hogy kedvencünket a lehető legjobb formájában készítsük el otthon. Elég megfogadni Borsos Dávid Regional Coffee Leader tippjeit a szemes kávé megfelelő tárolásáról, darálásáról és főzéséről.
1. Védd a fénytől
Az igazán jó minőségű kávé élvezete a szemes kávé megfelelő tárolásánál kezdődik. Az aromák és a frissesség megőrzése érdekében a kávét hűvös – maximum szobahőmérsékleten -, sötét és száraz helyen tároljuk. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb oxigén érje, így a légmentesen záródó, sötétfalú tároló a legalkalmasabb.
2. Őröld és használd
Mielőtt a víz és a kávé szenvedélyes házasságából megszületne a gőzölgő feketénk, vár ránk a szemes kávé őrlése. Ez kulcsfontosságú lépés, hiszen ez fogja meghatározni, hogy a víz mennyi aromát von ki a kávéból. Az, hogy milyen finomságúra őröljük, a kávéfőzőnk típusa határozza meg, így erről mindenképp tájékozódjuk. Bár sokan egyszerűbbnek vélik, nem ajánlott előre őrölni a kávét és úgy tárolni, mivel így könnyebben veszít gazdag ízéből.
3. A víz az úr
A megfelelő víz és kávé aránya garantálja az igazán kiváló ízt. A Starbucks ajánlása alapján 10 gramm őrölt kávéhoz 180 ml vizet érdemes használni. Mivel az elkészült fekete mintegy 98 százaléka víz, minősége alapvetően határozza meg a kávénkat. Amennyiben otthonunkban a csapvíz túl kemény lenne, használjunk vízszűrőt.
Siess, és vidd haza!
A Starbucks két limitált, ám egymástól szinte teljesen eltérő szemes kávéval hív minden kávézórajongót, hogy otthon is hódoljanak szenvedélyüknek. A közepes pörkölésű Odyssey Blend markánsan hat az érzékekre. A grapefruit enyhe citrusosságával és a pirított mogyoró karakteres ízvilágával még egy csillogó unikornisos bögrében is képes megidézni a tettre kész nyár elemi lendületét. A világos pörkölésű Sun-Dried Brazil Carmo de Minas Brazília délkeleti régiójának egyedi földrajzi és éghajlati adottságai miatt illik bele a forró nyári napokba. Lágy ízvilágában hosszan érződnek a trópusi gyümölcsök és az édes mogyoró, amelyet a karamell lecsengése zár. Amennyiben épp nem otthon szeretnéd megélni a kávéélmény legjavát, vidd magaddal bármelyik Starbucks kávézóba saját termoszodat vagy reusable cupodat, és használd ki a 250 forintos kedvezményt.