Nyáron az egyik legjobb dolog a kerti grillezés barátokkal. El sem lehet rontani a tűzön sült ételeket, hiszen a lényeg a füstös íz és azt könnyen elérhetjük. Rengeteg grill recept van, mi most azoknak segítünk, akik már unják a készen kapható félkész grill ételeket és szeretnének kísérletezni az ízekkel.
Családi bőségtál
előkészítési idő: 70 perc
hozzávalók négy személyre:
20 dkg füstölt szalonna
25 dkg sertés rövidkaraj
25 dkg csont nélküli pácolt hátszín
20 dkg füstölt kolbász
20 dkg csirkemell
1 mokkáskanál morzsolt metélőhagyma
őrölt bors só
a mártáshoz:
4 gerezd fokhagyma
1 dl ketchup
1 evőkanál mustár.
A csirkemellet és a hátszínt borssal és mustárral pácoljuk, majd a sóval és borssal ízesített sertésbordával együtt négy szeletre vágjuk. Előkészítünk négy db alufóliát, kibéleljük vékony szalonna szeletekkel, hátszínt és csirkemellet. Megrakjuk kolbász karikákkal, széleit ráhajtjuk,
majd az egészet egy nagy fóliába csomagoljuk. a fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd a mustárral együtt a ketcuphoz keverjük. A fóliát vörös parázsba ágyazzuk, és 15- 20 percig sütjük. Savanyúsággal és petrezselymes burgonyával fogyasztjuk.
(fotó: Koór György)
Padlizsánágyra fektetett csirkecombok
Előkészítési idő 70 perc +érlelés + grillezés
Hozzávalók négy személyre:
négy csirkecomb két padlizsán
10 dkg csiperkegomba
10 dkg paradicsom
két gerezd fokhagyma
egy vöröshagyma
négy dl olaj
egy evőkanál szárnyas fűszerkeverék
só
csipetnyi gyömbérpor
a csirkecombokat félbevágjuk, megmossuk és csepegtetjük. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és a grillrácson megsütjük.
Közben elkészítjük a zöldségragút: a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát elő hevített olajon megpirítjuk, majd rátesszük a megmosott felkockázott padlizsánt gombát és paradicsomot.
Enyhén megsózzuk és meghintjük a gyömbérporral. A grill combokat a zöldség talapzatra tesszük és snidlinges rizzsel körítjük.
Barbecue csirkecomb
Előkészítési idő: 70 perc + grillezés
Hozzávalók négy személyre:
négy db csirkecomb
kettő babérlevél
nyolc szem egész bors
egy kiskanál ételízesítő
mártáshoz: 3,5 dl ketchup
négy evőkanál méz
ízlés szerint oregánó
bazsalikom
Kakukkfű
Cayenne-i bors
durvára tört fekete bors
só
A csirkecombok bőrét lehúzzuk, majd a forgójuknál kettévágjuk. Babérlevéllel, borssal és ételízesítővel fűszerezett vízben félig megfőzzük. A mártáshoz valókat összekeverjük, beleforgatjuk a lecsöpögtetett húst, grill- rácsra fektetjük, és fél óra alatt megsütjük. Fóliában sült burgonyát, és zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesített tejfölt kínálunk.
Fokhagymás grillcsirke
Elkészítési idő:60 perc+ 2. óra érlelés+ grillezés.
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész csirke
1,5 dl fűszeres páclé
2 egész fej fokhagyma
2 ág kakukkfű
fűszersó
A csirkét kettévágjuk, megmossuk, és bedörzsöljük a fűszersóval. Meglocsoljuk a páclével, és 2 órán át hideg helyen érleljük. A fokhagymát felszeleteljük, megtűzdeljük vele kissé bevagdosott csirke bőrét. A csirkéket 35 percig grillezzük, közben többször megforgatjuk. A maradék fokhagymát alufóliába csomagoljuk, rácsepegtetünk a pácléből, és 15 percre a grillbe tesszük. Onnan levéve megszórjuk kakukkfűvel. Fehér kenyérrel és fokhagymával kínáljuk. Paradicsomos uborkasaláta, parasztkenyér és száraz fehérbor illik hozzá.