Hogy a tojásról ne csak a rántotta jusson eszünkbe, összeszedtünk néhány különleges, tojásból készült ételt, melyeket a nap bármely szakában elkészíthetünk és fogyaszthatunk.
Huevos Rancheros Tacos, azaz farmertojásos taco
Adag 4 (2 taco adagonként)
Szénhidrát adagonként 31 g
Elkészítés 25 perc
2 teáskanál olívaolaj
1 közepes méretű vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma, áttörve
400-450 gramm sózatlan pinto- vagy tarkabab konzerv (lecsöpögtetve)
1⁄2 teáskanál őrölt kömény
1⁄4 teáskanál kóser só
1⁄4 teáskanál szárított oregánó
1⁄8 teáskanál cayenne-bors vagy chilipaprika
1⁄2 bögre víz
3 egész tojás
9 tojásfehérje
8 db 15 cm-es kukorica tortilla, megmelegítve*
60 gramm csökkentett zsírtartalmú, reszelt sajt
1. Egy nagy tapadásmentes serpenyőben felhevítjük az olajt, betesszük a hagymát és kb. négy perc alatt megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és további 30 másodpercig főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a babot, a köményt, a kóser sót, oregánót és cayene-borsot, közben a kanál aljával szétnyomkodjuk a babokat. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a vizet, és tovább nyomkodjuk a babokat. Alacsony hőfokon főzzük, amíg egy sűrű, kenhető állagot nem kapunk. A serpenyőből egy másik tálba tesszük, és melegen tartjuk.
2. Kiöblítjük és szárazra töröljük a serpenyőt. Egy kis olajjal kikenjük vagy tapadásmentes sütőspray-vel befújjuk, közepes hőfokon előmelegítjük. Közben egy nagy tálban felverjük a tojásokat és a tojásfehérjéket. A felvert tojásokat beleöntjük a serpenyőbe és kevergetés nélkül addig sütjük míg a szélei és az alja megszilárdul. Egy spatulával felemeljük és összehajtjuk a félig megsült tojást, úgy hogy a még nem megfőtt részek alulra kerüljenek. További 2-3 percig sütjük.
3. Tálaláskor, a babos keveréket szétosztjuk a megmelegített tortillákon, rátesszük a tojást, majd megszórjuk reszelt sajttal. Tetejére pico de gallo salát teszünk.
*tipp: A tortillák megmelegítéséhez, helyezzük őket két konyhai kéztörlő közé, és magas fokozaton 20-40 másodpercig melegítsük.
Csicseriborsós kaszinótojás
Adag 12 (3 fél töltött tojás)
Szénhidrát adagonként 11 gr vagy 9 gr
Elkészítés: 30 perc
18 kemény tojás
450 gramm konzerv csicseriborsó, átmosva, lecsöpögtetve
1⁄4 bögre finomra aprított zellerszár
2-3 evőkanál sima, zsírszegény görög joghurt
2 evőkanál cukor*
2 evőkanál felszeletelt zöldhagyma (1 darab)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál mustár
1 evőkanál víz
1 teáskanál friss petrezselyem
1⁄4 teáskanál zellermag
1. A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, kivesszük a sárgájukat. A tojásfehérjéket félretesszük, és három tojássárgáját beleteszünk egy konyhai robotgépbe.
2. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a zellerszárat, a joghurtot, a cukrot, a zöldhagymát, a facsart citromlevet, a mustárt, a vizet, petrezselymet, a zellermagot és fél teáskanál sót. Letakarva addig dolgozzuk, míg teljesen sima nem lesz.
3. A félbevágott tojásokba két teáskanál csicseriborsókrémet töltünk.
4. Ízlés szerint díszíthetjük zöldhagymával, felszeletelt koktélparadicsommal és / vagy négybe vágott uborka szeletekkel, tálalhatjuk pita chips-szel.
Rákpogácsa posírozott tojással
Adag: 5 (1 rákpogácsa, 1 tojás és kb. 2 evőkanál feltét adagonként)
Szénhidrát adagonként 12 g
Előkészület 30 perc
Főzés 10 perc
170 gramm rákhús darabokban, leöblítve, lecsöpögtetve
1 bögre felkockázott cukkíni
2 tojásfehérje
2 evőkanál sima, zsírszegény görög joghurt
3 evőkanál teljes kiőrlésű panko morzsa (japán zsemlemorzsa)
1⁄2 teáskanál chili-őrlemény
1⁄4 teáskanál széttört piros paprika
1 avokadó, félbevágva, megpucolva és felkockázva
2 evőkanál mangó-chutney
1 teáskanál citromlé
5 tojás, posírozott*
Üveges csípős paprika szósz (pl. Tabasco)
1. Egy közepes tálban összekeverjük a rákhúst, a cukkinit, a tojásfehérjét és a joghurtot. Hozzáadjuk a panko morzsát, az őrölt chilit, az összetört piros paprikát és ¼ teáskanál feketeborsot.
2. A masszából öt darab 1,5 cm vastagságú pogácsákat gyúrunk. Egy tapadásmentes serpenyőt befújunk tapadásmentes főzőspray-vel, és közepes-magas hőfokra felmelegítjük. Beletesszük a pogácsákat a serpenyőbe, és 10 percig sütjük vagy amíg szépen megpirulnak. Közben egyszer megfordítjuk őket. Ha szükséges vegyük alacsonyabb hőfokra, hogy nehogy megégjenek a pogácsák.
3. Közben elkészítjük az avokadószószt. Egy kis tálban összekeverjük az avokadót, a chutney-t és a citromlét.
4. Elkészítjük a posírozott tojást, majd mindegyik rákpogácsára rátesszük egyet, majd az egésznek a tetejére rákanalazzuk az avokadószószt, végül óvatosan meglocsoljuk a csípős paprika szósszal. Ízlés szerint friss korianderrel megszórjuk.
*tip: a tojások posírozásához egy nagy méretű lábost félig megtöltünk vízzel, hozzáadunk 1 evőkanál ecetet, majd felforraljuk. Forrás után alacsonyabb fokozatra állítjuk, egy tojás feltörünk egy pohárban, majd óvatosan belecsúsztatjuk a vízbe. Miután az összes tojást beletettük a vízbe, fedő nélkül 3-5 percig főzzük, vagy addig, míg a tojások fehérjéje tökéletesen meg szilárdult és a sárgájuk sem folyik már, de még nem is keményedett meg teljesen.
Kalifornia paprikába csomagolt tojás röszti burgonyával
Adag 8 (1 tojás paprikakarikában és fél bögre sült röszti burgonya)
Kalória adagonként 18 g
Előkészület 15 perc
Sütés 35 perc
550-600 grammos fagyasztott röszti burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy zöld kaliforniai paprika
1⁄2 bögre pizzaszósz
1⁄4 bögre finomra reszelt parmezán sajt
8 tojás
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kiolajozunk egy 30×20 cm-e szögletes tűzálló edényt, beletesszük a röszti burgonyát, meglocsoljuk az olívaolajjal és kicsit összerázzuk, hogy elkeveredjen, majd egyenletesen eloszlatjuk. Betesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük, ismét megkeverjük, eloszlatjuk az edényben, és újabb 10 percre visszatesszük a sütőbe.
2 Közben a kalifornia paprikát nyolc karikára vágjuk, és kimagozzuk. A burgonyát kivesszük a sütőből, és a sütőt levesszük 170 fokra. A paprikakarikákat két sorban a burgonyára helyezzük. Minden paprikakarikában elterítünk egy evőkanálnyi pizzaszószt, majd beleütünk egy tojást. Minden tojás tetejét megszórjuk parmezán sajttal. Betesszük a sütőbe és 15-20 percen át sütjük, amíg a tojásfehérjék megszilárdulnak és a sárgák is kezdenek besűrűsödni, de még nem kemények.
3. Ízlés szerint frissen őrölt fekete borssal és / vagy friss bazsalikommal tálaljuk.