Tokajba eddig a borkóstolós pincejáratok miatt volt érdemes ellátogatni. Ezért nem is vonzott. Ezen a nyáron viszont olyan tokaji helyeken jártam, hogy azóta sem tudom kiverni a fejemből. Biztos visszatérek.
Legutóbb a Harsányi Pincészetben jártam, ami szinte toszkán dombok között terül el. Inkább azt mondom, hogy annál is szebb. Ahogy megtudtam a Harsányi család által vitt birtok különlegessége, hogy a – Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve a család tulajdonában van. A Harsányi Pincészet legújabb fejlesztésének, a minden igényt kielégítő, 21. századi technológiával rendelkező feldolgozóüzemnek köszönhetően a Harsányi Pincészetnél nem csak a borok minősége garantált, hanem a borok élvezete is. A feldolgozóüzem tetején létesített panorámaterasz és Dűlőbisztró ugyanis tökéletes lehetőséget kínál a pincészet vendégei számára a borok és a tokaji gasztronómia kincseinek megismerésére. És azt kell hogy mondjam én a Habcsók szerelmese lettem, ez az ittenni prosecco, de annál is jobb.
Aki erre kanyarodik, nem fog csalódni. Érdemes túraruhát csomagolni, mert a pincészet szomszédságában egy tengerszem található. Ide mindenképpen érdemes elsétálni. De aki nem akar elfáradni, igénybe veheti a „helyijáratot”, ami egy traktor és jeep keverék járgány, (férfi olvasóim most vesztettem el… de nem, mert eszembe jutott a neve, John Deere) tökéletesen alkalmas erre a terepre, hogy a dűlők között száguldozzon. Ez igazán nagy élmény volt!
A történelmi, egyedi mikroklímával rendelkező dűlők, a Királyhegy és a Megyer mellett a Kútpatka és a Ciróka szőlejében hagyományos tokaji szőlőfajtákkal találkozni, furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A kézművesség, az organikus szemlélet nem csak a vegyszermentes feldolgozásban mutatkozik meg, hanem a szőlővel való gondos munkában is, hiszen a jó alapanyag a kulcsa a bornak, az egyedi terroir szépen megmutatkozik benne, ha kellő odafigyeléssel és megfelelő gondoskodással készítik el.
A Harsányi Pince kínálata
A Harsányi Pincészet választékában friss, fiatalos, modern dűlőszelekciókkal találkozni, a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal született reduktív tételekkel, amelyek természetesen tiszteletben tartják Tokaj-Hegyalja hagyományait és múltját. A szortiment részét képezik – többek között – az aszúk, a szamorodnik, a késői szüretelésű borok, illetve a dűlőszelektált tételek. A gazdag természeti kincseket nem csak bor formájában dolgozzák fel, előszeretettel kísérleteznek különlegességekkel, készítettek már többféle pálinkát, született már mustmézük és borlekvárjuk és a birtokon található gyümölcsöket, terméseket is szeretik valamilyen formában feldolgozni, eltenni, felhasználni.
Újdonságok
A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozó üzem, amely nem csak a még magasabb minőségű borok készítéséhez elengedhetetlen fejlesztés, hanem azért is fontos lépés a Harsányi Pincészet életében, mert a feldolgozó tetején lehetőségük nyílt megvalósítani régi álmukat, a Dűlőbisztrót. A bisztrónak köszönhetően most már nem csak a sárospataki Cuvée Rendezvényházban lesz lehetőség a birtok tételeinek kóstolására, hanem új, izgalmas környezetben, páratlan panorámával körülvéve tudják majd bemutatni boraikat, megismertetni vendégeiket, vevőiket a helyi gasztronómia páratlan kincseivel.
A Dűlőbisztró étlapján megtalálni a térségre jellemző szezonális kedvenceket, a borokhoz, különféle tematikájú kóstolókhoz tökéletes passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei. A tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában meghúzódó bisztróban finom falatok mellett lehet élvezni a Harsányi pincészet többszörösen díjnyertes borkülönlegességeit.
Harsányi Pincészet
Facebook: HarsanyiPinceszet
Instagram: @harsanyi_pinceszet