Egyszer volt hol nem volt, no és voltam én, aki nem tudtam még főzni, mert fiatal voltam és bohó és éppen akkor költöztem az első albérletembe Szegedre. Bölcsészként az én időmben nem volt menő a főzés, főző műsorok sem voltak, Laci bácsi virtuózkodott a tv-ben és Lázár séf is csak bohóckodott. De én már akkor tudtam, hogy a férfihoz a leghatékonyabban a szíve helyett, a gyomrán át juthatok el, hogy sikert érjek el a szíve táján is. Szóval megsütöttem szívem választottjának anyukám híres pulykamell tortáját. És láss csodát! Ez a férfi lett a férjem!
Most megosztom ezt a csoda receptet, hátha másnak is szüksége van egy mágikus férfifogó receptre 🙂 Hozzáteszem, hogy ez az étel annyira kedvenc lett, hogy a karácsonyi repertoárban is benne maradt. Így már tradíciót teremtve, ez a mi egyik kedvenc ünnepi ételünk.
Karácsonyi pulykamelltorta:
Hozzávalók:
4 db tojás,
1 kg (Gallicoop) pulykamell
1 nagy tejföl
30 dkg trapista sajt
20 dkg serrano sonka
30 dkg bacon szalonna
só, bors
Elkészítése:
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk és kicsit kiklofoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tojást a tejföllel összekeverjük, a lereszelt sajtot hozzákeverjük, Egy közepes hőálló tálat kivajazunk és a bacont egymás mellé helyezzük, kicsit kilóghat az edényből (ezt fogjuk rátenni a tetejére. A húst az összekevert tojásos szószba mártjuk és ezután behelyezzük a tálba. Kis sajtot szórunk rá és egy szelet serrano sonkát is teszünk a tetejére. Majd újra jön a tojásos szószba mártott hús pakolása…így rétegezünk, míg meg nem telik a tál. Akkor összehajtjuk a bacont és a sütőbe tesszük. Fóliát tehetünk a tetejére és így sütjük 180 fokon 40 percig. Majd levesszük a fóliát és még 10-15 percig sütjük. Kivesszük óvatosan a sütőből és megfordítjuk egy tepsibe és még 5 percig sütjük, hogy kicsit megpiruljon a bacon a tetején. Ha kihűlt tálaljuk melegen és hidegen is finom, mellé mindenféle köret tálalható.