A szép idővel, a napsütéssel párhuzamosan szervezetünk egyre jobban igényli a könnyű és vitamindús ebédeket. Szerencsére mára már a saláta nem kizárólag cukros-ecetes lében úszkáló zöldfélét jelent, hanem finom, önálló, egészséges fogást. Ráadásul összeállítása nem igényel sok időt, sem pedig komoly konyhai gyakorlatot.
Saláta, szendvicsben – Svéd céklasaláta
200 g ecetes céklát és egy meghámozott, kimagozott almát apró kockára vágunk. Összekeverünk 1 dl tejfölt, fél dl majonézzel és másfél evőkanál reszelt tormával, majd beleforgatjuk a céklát és az almát.
Rozskenyeret vékonyan megkenünk vajjal, beborítjuk salátalevéllel. Erre kisütött, félbevágott húsgolyók kerülnek, végül a tetejére halmozzuk a céklasalátát.
Saláta, melegen – Sült újburgonya-saláta
Fél kg parázsburgonyát (apró szemű újburgonyát) alaposan megmosunk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. Kiolajozott tepsibe borítjuk, sóval, borssal, grill zöldségkeverékkel és apróra vágott friss zöldfűszerekkel (kapor, petrezselyem) ízesítjük, majd sütőben ropogósra sütjük. Összekeverünk 1 pohár kefirt, 1 kávéskanál mustárral, 2-3 evőkanál majonézzel, pici sóval és 1-2 evőkanál reszelt parmezánnal. Egy tálba rukkola salátát szórunk, ráöntjük a forró krumplit, az sem baj, ha egy kevés olaj is csorog rá, végül nyakon borítjuk a kefires öntettel.
Saláta, vacsorára – Caesar saláta Levin módra
Egy csirkemellet felkockázunk, kevés olajon sóval, borssal, zúzott fokhagymával és grillfűszerrel ízesítve aranyszínűre pirítjuk.
Egy fél jégsalátát, felkockázott kígyóuborkát és 6-8 felezett koktélparadicsomot összekeverünk, majd rátesszük a megsütött húst a fűszeres olajával együtt.
Az öntethez 5 evőkanál tejfölt, 2 evőkanál majonézt, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál olívaolajat összekeverünk fél doboz morzsolt kéksajttal és egy evőkanálnyi reszelt parmezánnal. Kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd a salátára öntjük. Pirított kenyérkockákat és aprított petrezselymet szórunk rá.