Említettem, hogy még sosem jártam Tokajban. De mindig szerettem volna eljutni, hiszen kóstoltam már a királyok borát a borok királyát. Végre meghívást kaptunk a Tokaj Nobilis tulajdonsoától Bárdos Saroltától, aki meg szerette volna mutatni, hogy mennyi minden változott a tokaji téréségben és érdemes, akár több napra is eljönni és felfedezni a vidéket, és nem az első pincészteben elveszni…
Saci, ahogy mindenki hívja itt, elmondta, mennyire nem volt mindennapi, hogy ő annak idején eldöntötte, borász lesz. Szülei a szőlőt inkább értékesítették abban az időben, nem volt borász a családban. De Saci nem adta fel, kitanulta a szakmát és most díjnyertes borokat alkot, no és a térség újjászületésén fáradozik nap mint nap. Igazi Woman Power ő, így nagyon megszerettük pár nap alatt, mert kedvessége mindent áthat. A vendégházukat is nagy gonddal rendezték be, ahol akár baráti társaságok is megszállhatnak. Szemben található a pincészet, ahova természetesen tettünk egy látogatást, mielőtt belevágtunk volna a borkóstolóba. A száraz Birtokbor, a dűlőválogatott furmint és Hárs a Barakonyi dűlőből, a palackos erjesztésű pezsgő, és ki nem hagynám a 6 puttonyos Aszút. Másnap kirándulni indultunk. Élmény volt a környék felfedezése is, hogy bejárhattuk a dűlőket is, ahol Saci elővarázsolt a rejtett pincéből további isteni nedüket. Megtudtuk, hogy a szobák ajtaján látott elnevezés, mint Csirkemál, a dűlő elnevezése, ahonnan a finom borok származnak. Nem mindegy a talaj minősége sem és a napos órák száma a termés és a bor szempontjából. Saci egyik birtoka a Barakonyi dűlő Bodrogkisfalud határában, riolittufa és annak málladékai, a talaj humuszban szegény, erodálódott, a másik dűlő Csirke-mál Bodrogkisfalud határában, fölül 40 cm nagyon kötött agyagos „nyirok” talaj, alatta riolit és riolittufa, a legmagasabban fekvő „Susogó” dűlőrészben andezit talaj található, ezt mind érezhetjük a borban. Bevallom, ezt nem tudnám megállapítani, azt viszont igen, hogy hibátlan borokat ittunk.
A TokajNobilis borászatát egy XIX . századi, hagyományos felosztású, módos parasztházban helyezték el. A házhoz tartozik egy hagyományos pince is, ahol a borok hordós és palackos érlelése történik.
Miközben a tájban gyönyörködtünk és kortyolgattuk a Birtokbort Saci mesélt a borkészítésről is. Természetesen a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás alkalmaznak. Rendkívül alacsony termésátlag mellett nagyon koncentrált, magas mustfokú gyümölcsöt szüretelhetnek. A szüret és feldolgozás során nagyon fontos, hogy a szőlőt a legkíméletesebben dolgozzák fel és a gyümölcs minden erényét átmentsék a borba. A borkészítés során nem használnak semmilyen természetidegen anyagot, a borok a legkisebb beavatkozással születnek meg.
Saci birtokáról francia barátnőjéhez, a Kikelet pince tulajdonosához, Berecz Stephaniehez látogattunk el. Romantikus történetét a Három Grácia bor kóstolása közben ismerhettük meg.
Stephanie szerelmes lett a tájba és egy magyar fiúba, így itt maradt és hagyta maga mögött a Loir menti kastélyokat. Boldogan él már 20 éve Tokajban és azon dolgozik, hogy pincészete még nagyobb hírnevet kapjon a csodás borai miatt. Innen az Áldó Krisztus szoborhoz zarándokoltunk a virágokkal díszített úton.
Este a Füleky pincészetet fedeztük fel és a kastély bejárása után, az árnyas kertben kóstoltuk a pincészet legjobb borait. a 2018-as Kabar teljesen elkápráztatott, bár nehéz volt annyi csoda nedüből kedvencet választani.
Ettünk, ittunk, nevettünk három napig, azaz feltöltöttük a lemerült elemeink. Ehhez a tokaji térség tökéletes helyszín, hiszen a Bodrog környéke csodás természeti kincseket rejt, no és igazán remek borokat és gasztro élményeket is tartogat az idelátogatónak.
Mi már azt tervezzük, hogy mikor térhetünk vissza Saci barátságos vendégházába kicsit kényeztetni az ízlelőbimbóinkat és a lelkünket. Szerintem, ez mindenkire ráfér!